Veilig werken met pijn (trauma).

Voor groepsbegeleiders, directors, facilitators, therapeuten, trainers en/of coaches.  Een kleine groep van maximaal 10 deelnemers. Volgende workshop in april/mei 2020.

Als je werkt aan persoonlijke ontwikkeling en groei kom je vroeger of later blokkades tegen. En bij die blokkades meestal ook de pijn. Soms relatief lichte kwetsuren ("ook een gewone jeugd kan lastig zijn"), maar soms ook thema’s die onverwachts zwaarder voelen dan je dacht.

.............En daar sta je dan als beginnend facilitator..................
- hoe pak ik dit aan?!
- mag ik hier wel aankomen?
- hoe houd ik het hanteerbaar (voor mijn cliënt en voor mezelf?!)
- hoe krijg ik weer rust, veiligheid en balans?
- breng ik geen verdere schade aan?
- kan ik dit zelf wel aan?

Hoe kun je met behulp van psychodrama / sociometrie op een verantwoorde manier werken met trauma. Hierbij willen wij ons aansluiten bij recente onderzoeken die er op wijzen dat trauma’s zich vastzet in het lijf, en daarmee het latere functioneren blijven beïnvloeden. Verder blijkt dat heling van die trauma’s via de verbale, cognitieve ingang minder goed werkt dan het combineren van verbale en niet-verbale technieken, zoals we dat doen met psychodrama.

Met psychodrama-technieken krijgen we snel toegang tot traumatisch materiaal, soms te snel. Daarom is het bouwen aan veiligheid, verbinding en cohesie via opwarming en afkoeling van groot belang.

We noemen deze verdiepingsworkshop "Veilig werken met pijn".
De workshop is bedoeld voor groepsbegeleiders, facilitators, directors, therapeuten, trainers of coaches met interesse in dit onderwerp.

In de workshop gaan we werken met:
- technieken voor de warming-up
- het opbouwen van veiligheid en herkennen van onveiligheid/terugtrekken
- het omgaan met weerstand/blokkades in creativiteit
- het scheppen van kaders (doelstelling, grenzen)
- technieken voor cooling down en afronding (ontrollen, sharing)
- processing en leren van elkaar: welke technieken heb je gezien/toegepast als director en hoe pakte dat uit

Mocht je interesse hebben, dan horen we het graag. Je kunt je inschrijven via ina@psychodramaQ.nl of via 06-15616939. De kosten voor de workshop bedragen 60 euro. Locatie: Leiden. Datum in april/mei 2020 van 13-17 uur. Er zijn 10 plaatsen beschikbaar.
We zien er naar uit om ons enthousiasme over deze methode en thema te delen.