Stemmen in je hoofd, stemmen uit je hoofd

‘Ik wil je niet meer horen, ga weg uit mijn leven’ zei Susan. Susan was in een dialoog met haar ‘interne criticus’. Deze criticus beheerste al heel lang haar leven en gaf boodschappen als ‘je mag geen fouten maken’ en ‘je moet alles goed doen’ en voegde daaraan toe ‘als je dit niet doet wordt je ontslagen en je vindt nooit meer een baan’.

Mensen hebben allerlei verschillende stemmen in hun hoofd, soms zijn ze heel bewust aanwezig en soms zijn ze meer onbewust aanwezig. Sommige stemmen moedigen ons aan met ‘toe maar, je kan het’, andere stemmen zijn geruststellend met ‘rustig, het komt wel goed’, maar er zijn ook stemmen die niet helpend zijn en die ons tegenwerken.

Door de kracht van psychodrama kun je onderzoeken wat er in je hoofd aan de hand is. Je kunt de stemmen in de kamer plaatsen zodat je ermee kunt werken. Je kunt dan met de delen van jezelf praten om te bepalen welke stemmen helpen en welke niet.

Bij Susan gebeurde er iets interessants toen ze plaatsnam in de rol van de interne criticus. Vanuit die rol zei ze negatieve boodschappen tegen zichzelf. Op de vraag aan de interne criticus waarom ze zo aanwezig was in het hoofd van Susan gaf ze (tot haar eigen verrassing) het antwoord ‘ik moet haar beschermen, want anders krijgt ze slaag’.

Terug in haar eigen rol kon ze daarna met meer compassie naar die stem kijken. Ze kon de stem bedanken voor de bescherming en geruststellen dat ze het nu alleen kon. Ze zei ‘je mag nu een beetje uitrusten’. Ze voelde zich nog een klein beetje kaal zonder die stem, maar kon wel rustiger ademhalen.

Binnen zo’n spel met interne stemmen kun je ook afscheid nemen van negatieve stemmen, of ze verkleinen. Soms helpt het vergroten van de positieve stemmen om tegenwicht te bieden tegen de negatieve stemmen.

Dat is het mooie van werken met psychodrama, in het spel is alles mogelijk. Dit is een klein voorbeeld uit de praktijk van het werken met interne stemmen met psychodrama. Zo kun je weer regisseur worden van je interne stemmen, ze inschakelen wanneer nodig en mogelijk zelfs nieuwe stemmen creëren die je kalmeren, stimuleren, motiveren of op een andere manier helpen om aan je doelen te werken.

Wil je ook leren werken met deze methode kijk dan HIER.

Ina Hogenboom